Doodle Trimsalon Coya 

Gespecialiseerd in labradoodles, goldendoodles, Cobberdogs

Vachtverzorging van uw Doodle

De vacht van de labradoodle en goldendoodle moet regelmatig worden geborsteld, gekamd, gewassen en geblazen worden. De regelmaat is afhankelijk van de dichtheid van de vacht en de lengte, gemiddeld twee keer per week bij een volwassen vacht en in de vachtwisseling zelfs elke dag. Het is een vacht die veel onderhoud nodig heeft. De doodle wordt helaas vaak afgeschilderd als een onderhoudsarme vacht, dat is niet waar!

Hoe langer je de vacht wilt houden, hoe meer tijd er in het onderhouden van de vacht gaat zitten. Door de juiste voorlichting blijft je doodle klitvrij en wordt het unieke uiterlijk behouden. De vacht groeit gemiddeld 1 cm per maand.

Ze staan bekend als niet verharende hond. Ze verharen wel, maar net als de mens. De haren hebben een individuele cyclus. Het oude haar blijft in de vacht hangen, wachtend om te worden uitgeblazen of geborsteld. Wanneer dit niet gebeurd, vormen de oude haren (icm. talg, stof, zand of ander vuil) een klit. Heel veel klitten samen zorgen voor een viltlaag op de huid. Deze is niet altijd direct te zien, maar wel te voelen! Vilt is zeer moeilijk en vaak pijnlijk om te verwijderen. Kaalscheren is dan soms de enigste redding.

Tot een leeftijd van 7 maanden zijn deze vachten bijzonder onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk te onderhouden. Een puppyvacht is namelijk veel losser en zachter van structuur dan de stevigere, klitgevoelige volwassen vacht. Leer je labradoodle dat de vachtverzorging leuk is en bij het leven hoort. Dit kan je leren bij het puppy gewennings uurtje.

Zodra de vacht gaat wisselen (tussen 8 en 24 maanden oud) worden de haren steviger en klitgevoeliger, de puppyvacht blijft met gemak in de nieuwe stevige vacht hangen. Om deze haren uit te vacht te halen hoor je standaard de kam, borstel en waterblazer in huis te hebben voor het beste resultaat.

Kammen

 

Het beste is om je doodle van het begin af aan te leren kammen. Door de grove stalen tanden doet het geen pijn op de huid en leer jij goed door de vacht heen te kammen en de eventuele klitten op te sporen. Ik zeg altijd: de kam is de verrader van de klitten. Als je een klit vind, haal die dan rustig uit de klit nu dit nog kan.
De houten kam is bij mij in de salon of in de webshop te koop.

 

Borstelen

 

Voor het beste en klitvrije verzorgingsresultaat raad ik je de Activet borstel aan. De beste borstel voor de doodles. De enige met naalden die lang genoeg zijn om de huid te bereiken (en de klitten die daar zitten) Met een flexibele kop, dat huidbeschadiging voorkomt en u pols ontlast. Natuurlijk zijn er ook ‘goedkopere’ borstels, helaas zijn deze minder geschikt. De pinnen zijn te kort en te flexibel voor de dikke volle vacht van je doodle waardoor je te makkelijk over de klitten heen borstelt.
De Activet borstel (groen en paars) is bij mij in de salon of in de webshop te koop.

 

Waterblazer

 

Dit is een föhn met een regelbare luchtsnelheid en warmte die een super hulpmiddel is bij de vachtverzorging. Door de vacht door te blazen kun je water, stofjes en haren uit de vacht blazen. Na een sprong in de sloot of een wasbeurt is je doodle weer snel droog, wat het klitten van de vacht voorkomt. Ook voor het openblazen van de vacht voor de borstelbeurt kun je goed zien waar de probleemgebieden zitten en zich klitten aan het vormen zijn. De waterblazer heeft een traploos regelbare motor, dus zachtjes blazen (föhnen) is ook mogelijk maar voluit geeft hij een ongelofelijke krachtige luchtstroom. Verder heeft hij een warmte-element, 2 standen lauw en warm, te regelen met een schakelaar.
De waterblazer is in de webshop te koop op bestelling.

 

Wassen

  • Maak je doodle helemaal tot op de huid nat met handwarm water
  • Verdeel de shampoo gelijkmatig over de hond
  • Masseer de shampoo in de vacht
  • Spoel de shampoo heel goed uit
  • Herhaal de shampoobeurt als u minder dan 1 x per maand wast
  • Verdeel de conditioner gelijkmatig over de hond
  • Spoel de conditioner uit
  • Maak de hond handdoekdroog
  • Droog je doodle met de waterblazer. Start met blazen aan de achterkant en werk zo naar voren


Zorg dat je overal goed op de huid kan kijken tijdens het blazen. Kam en/of borstel de vacht na het drogen goed door om klitvorming te voorkomen.

Laat je doodle na het wassen of na een duik in het water, nooit aan de lucht drogen. De oude haren in de vacht blijven aan de nieuwe haren zitten welke zo klitten veroorzaken.

Er wordt helaas veel gesproken over het gebruik van babyshampoo bij honden, deze zijn niet geschikt voor huid en vacht ivm. een andere PH waarde dan de mens.